Høvelmakerbenken

I furtebua nede i kjelleren har det manglet en høvelbenk. Jeg har en ordinær høvelbenk med fram- og baktang slik «alle» kjenner den. Ulempen er at den benken er 280 cm lang. Alt for lang til å ha nede i furtebua som i tillegg til hjemmesnekkerverksted også skal fungere som sykkelverksted og smørebu. Jeg har et ønske om å ha mulighet til litt hjemmesnekring, høvelmaking mm. og bestemte meg for å lage en benk tilpasset plass og behov.

Høvelmakerbenken, ferdig med benkehake og killingfot. Haken en laget av
Høvelmakerbenken, ferdig med benkehake og killingfot. Haken en laget av Bertil Pärmsten  (@Brackesmedja) og killingfoten er laget av Øystein Myhre (@Myhresmeden).

Benkens størrelse er i stor grad bestemt av hvor mye plass jeg har til rådighet i mitt lille kjellerkrypinn. Jeg ville ha en benk for snekring med håndverktøy og den måtte derfor ha en tykk plate som tåler å hugges på og et stødig understell som tåler å høvles på. Jeg bor i ett rekkehus i et borettslag, med små unger sovende i etasjen rett over arbeidsplassen. Benken må derfor så godt som overhodet mulig absorbere slag ved hugging av f.eks. sponrom i en høvelstokk.

Framtangen etter inspirasjon av Roubo og Chris Schwartz. Gjengetappen er selvlaget.Framtangen etter inspirasjon av Roubo og Chris Schwartz. Gjengetappen er selvlaget. Styrelisten nederst holder framtangen parallell med beinet ved å stikke en rund pinne eller bolt gjennom det hullet nærmest beinet.

Jeg endte opp med en benk hvor benkeplaten er av bjerk,  45 1/4″ lang, 3″ tykk og 17″ bred. Fremtangen og skruen er også av bjerk. Benken er 32″ høy og beina med sargene er i furu. Benken er inspirert fra flere kilder. Benkeplaten med fottangen, benkehaken og kjellingfoten er hentet fra Roubo´s velkjente høvelbenk slik Chris Schwartz har laget den. En tykk, plan, stødig plate som tar opp slag og høvling  godt. En så liten benk trenger å være stødig for å fungere til høvling. Beina er tappet opp i platen og låst med nagler. De er stivet av med sarger lengre nede. Sargene er skrudd til beina.

Bakbeina skrår ca. 12 grader, inspirert fra Wasabenken.
Bakbeina skrår ca. 12 grader, inspirert fra Wasabenken.

Jeg skal nok lage meg en hylle under benken som kan hvile på sargene etterhvert. Bakbeina på skrå er hentet fra Wasabenken og tilfører støtte sideveis til en relativt smal benk.

Frambeinet er tappet gjennom og skal fungere som en huggestabbe
Frambeinet er tappet gjennom og skal fungere som en huggestabbe

En liten egen variant er at jeg har laget et ekstremt kraftig frambein med en fottang. Beinet er 4 3/4″ tykt og 10 1/2″ bredt øverst. Frambeinet er tappet tvers gjennom platen og kilt fast med kiler ovenfra. Tanken er at hugging av sponrom skal foregå rett over dette beinet som forhåpentligvis skal fungere nesten som en liten huggestabbe. Slaget bør gå rett gjennom beinet og ned i gulvet. Ved å lage beinet avsmalnende nedover, slik som selve fottangen, ser ikke beinet så kraftig ut. Jeg synes det faktisk fungerer visuelt ganske bra. På grunn av dette kraftige frambeinet ble benken svært stødig. Dessuten tilfører beinet tyngde til den lille benken som kommer godt med når høvlingen starter.

6 tankar på “Høvelmakerbenken

  1. Det vart ein flott høvelmakarbenk. Den minner litt om benken min som er inspirert av benken frå Eggagården på Røros. Originalen hadde ikkje hylle for verktøy under men det vart snart eit sakn på min benk. Eg laga då ei hylle under som samstundes fungerer bra som avstiving. Det er veldig praktisk å ha plass til dei vanlegaste høvlane nær benken slik at ein kan setje dei frå seg i staden for at dei vert liggande oppå benkeplata.

    1. Hei, Anne Mari!
      Benken er såvidt utprøvd. Det kraftige beinet ved fremtangen fungerer slik jeg hadde tenkt og gir et meget fast og solid underlag når en hugger sponrom. Slaget går rett gjennom beinet og i gulvet. Akkurat som en huggestabbe. Selv om benken er tung i forhold til størrelsen, blir den likevel litt lett for tyngre høveloppgaver. Å høvle til høvelstokker og slikt går meget fint, men skal en legge seg på litt skikkelig flytter benken på seg om en treffer kvist o.l. NB! Benken står på lakkert askeparkett som er rimelig glatt også. Jeg har fått montert på en hylle under som jeg har en del av høvlene mine på. Det øker vekten på benken litt. Videre har jeg montert på en hylle litt under overkanten av benkeplaten i bakkant for å legge fra meg verktøy, høvler mm. De skrå bakbeina gjør at benken ikke står med platen helt inntil veggen og gir fin plass til en hylle. Denne hyllen er også festet i veggen bak slik at benken også blir stående fastlåst. Dermed takler den alt jeg ser for meg at høvling som kommer til å foregå i furtebua. Fottangen har jeg ikke helt blitt vant til enda, men den fungerer godt. Det virker så langt som at det er viktig å låse av tangen ved gulvet slik at den klemmer parallelt med beinet.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s