Hyvelbänken står i ett uthus på gården Örnanäs. Gården som nu är ett kulturreservat användes som fallstudie i Gunnar Almeviks avhandling Byggnaden som kunskapskälla (2012).



Bänken som är 70 cm hög har en annorlunda konstruktion med det som ser ut att vara ett stöd för fötterna. Avsikten med stödet är förmodligen att underlätta att sitta grensle på bänken och arbeta. Skivan är 25 cm bred och 8 cm tjock. Det är svårt att säga vad bänken använts till, men min uppfattning är att den använts vid ett monotont arbete. Ett arbete där en stor mängd lika föremål bearbetats på något sätt.
Litteratur
Almevik, Gunnar (2012). Byggnaden som kunskapskälla [Elektronisk resurs] . Diss. Göteborg : Göteborgs universitet, 2012
Tillgänglig på Internet: http://hdl.handle.net/2077/28072
Denne høvelbenken løyser problemet med å vere stødig på same måten som benken i førre post. Snikkaren kan bruke si eiga kroppsvekt til å halde benken stødig under arbeidet. Dette er noko tilsvarande det ein har på ein langbenk der ein sit på borda og høvlar. Ikkje berre får benken stønad av kroppsvekta, men han vert også utgangspunkt for motkrafta til arbeidet. Då kan ein legge mykje kraft på verktøyet ein arbeider med.