I en av bänkens ändar finns det hål efter spikar och tryckmärken efter något som spikats fast på sidan. Det har med all säkerhet varit ett stopp för ämnen som satts upp i bänken med hjälp av bänkhållare i benen och i det flyttbara stödet. Stoppet som sitter i bänken nu är rekonstruerat.

Vi har två exempel på bänkar med stopp på sidan av bänken. En bänk är från Siljansnäs i Sverige och den andra från Bardu i Norge. Ingen av de två bänkarna har något mer hjälpmedel för fastspänning av arbetsstycken på sidan. Roald har lagt in två exempel på «bordkliper» i inläggget om bänken från Bardu.


Jag har hämtat ytterligare tre exempel från 1700-talslitteraturen.



De två första exemplen har inte ett system med bänkhållare (holdfast) för att spänna fast arbetsstycken på sidan av bänken som exemplen från Didetot & D´Allembert, Roubo och Mikkelsen.
I bänken från Bardu kilas styckena fast i stoppet och det gör eventuellt stycken över en viss tjocklek i bänken från Siljansnäs. Jag uppfattar det som om styckena inte kläms fast i varken » Diderotbänken» eller «Roubobänkearna». I Vasabänken, som har bänkhållare på sidan, kan det förmodligen vara tillräckligt med en kloss som är utformad som någon form av stopp utan kilverkan för att kunna bearbeta arbetstyckena. Jag valde att göra två förslag, ett med kilform som det i bänken från Bardu och ett som är en vinkelrät kloss mot bänkskivans sida utan kilverkan. Senare kommer vi att använda bänkarna, och då får vi ett test på hur de fungerar.


Källor
Mikalsen, Ulf (2006). Trebåtbygging.
Roubo (1769). L´art du menusier.
Diderot & D´Allembert (1751). Encyclopedi ou Dictonaire Raisonne des Sciens, des Arts et de metiers.
We just finished building a Nicholson style bench with a crochet (hook). Many people had never seen one of these devices. But all were impressed how useful it is, especially if you have many pieces to join. Could you show a full picture of the bench that you are using it on? Great work.
We, me and Roald Renmælmo, are building two copys ofthe woodworking bench from Swedish warship Vasa, that sank in the year of 1628. One of them am i building in my workshop at my home, and the other one are we building together in the workshop at Gothenburg universitary, where i teach. This is a link to a earlier post about the bench from the ship of Vasa:https://hyvelbenk.wordpress.com/2013/10/04/hovelbenken-i-wasaskipet/
The original hook is missing and i will try the function at varios types. Later on, soon i hope, when the bench i finished, there will be a post that including pictures on the bench that i build.