Virke till Vasabänken

Virke för tillverkningen av en kopia av hyvelbänken från Vasaskeppet är inköpt och inlagt i verkstaden. Fuktkvoten är ca 15%. Virket förvaras i den måttligt uppvärmda maskinverkstaden.

Ek till bänkens skiva och underrede. Foto: Tomas Karlsson
Ek till bänkens skiva och underrede. Foto: Tomas Karlsson

About Tomas Karlsson

Snickare från Nyköping, arbetar som lärare i snickeri på Bygghantverksprogrammet vid Institutionen för kulturvård – Mariestad, Göteborgs universitet. Min licentiatundersökning, Ramverk – en studie i bänksnickeri (2013), behandlar snickeriteknik vid tillverkning av en ramverksdörr med handverktyg. Syftet är att rekonstruera och dokumentera snickeriteknik från tiden före snickeriarbetets mekanisering. Den övergripande frågan som ställs är: Hur tillverkades en ramverksdörr och karm med handverktyg innan snickeriarbetet mekaniserades? Undersökningens två huvudsakliga källmaterial, en källardörr med spår efter tillverknings-processen och en beskrivning av tillverkningen av en dörr ur Bong Byggnadssnickaren på landet (1883) analyseras och tolkas för att sammanställas till hypoteser om hur dörrtillverkningen med handverktyg kan ha gått till. Hypoteserna prövas i något vi valt att kalla för hantverksförsök. Tanken med hantverksförsöket är att utföra hantverk, i mitt fall att snickra.

3 tankar på “Virke till Vasabänken

  1. Det er kjempeflott at eika har komet i hus. Kor har du fått tak i denne eika? Veit du meir om når den er saga og korleis ho har vore tørka før du fekk ho inn på verkstaden?

    1. Ekvirket är köpt på Carlsdals såg i Vingåker. Enligt sågverksägaren har den sågats för minst fyra år sedan kanske längre tid tillbaka.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s